31.10.2013

Un articol de bun gust

S-au scurs atâţia ani de-atunci, eram doar un ghemotoc de om care ştia să se bucure de fiecare lucru, de fiecare fenomen, de micile cadouri şi de bunătăţile făcute de mami în bucătăria ei fermecată.
Îmi este dor de savoarea Crăciunului, de farmecul sărbătorilor, de frumuseţea colindelor şi de copilărie. Îmi este dor de mirosul prăjiturilor, de felul cum le simţeam gustul, de felul cum le devoram şi de momentele când o întrebam pe mami: "Ai ceva dulce?".
Îmi plăcea la maxim cand mama pregătea celebra prajitură cu nucă şi albuş de ou pe deasupra. Acea prăjitură este o tradiţie în familia noastră. Mama o prepară de ani de zile, chiar înainte de a mă naşte pe mine. Acea prăjitură mă face să simt gustul copilăriei, felul cum o pregătea mama, cum se cocea la clasicul cuptor de aragaz şi felul cum mirosul de prajitură ne gâdila pe la nas.

Vă dezvălui reţeta copilăriei mele, prăjitură de care m-am bucurat şi mă bucur ani de-a rândul.

Ingrediente:
- 4 gălbenuşuri
- 150 ml. ulei
- 7-8 linguri lapte sau sifon
- 150g Zahăr
- 1 plic Amoniac stins în oţet


Mod de preparare:
Se frământă, se fac trei foi coapte pe dosul tăvii. Una din foi se sfărămiţează şi se amestecă cu nucă, stafide, esenţă de migdale, puţină margarină şi sirop făcut din: apă,zahăr şi cacao (se dă o dată în fiert). Această compoziţie se pune între cele doua foi. Deasupra se pune glazura facută din: 4 albuşuri si 4 linguri de zahăr bătute bine şi fierte la ble-marine.
Se rade ciocolată pe deasupra.
Prăjitura se taie a doua zi.

Rezultat:
 În zilele noastre, modul în care sunt preparate prăjiturile este unul mai tehnologizat. Din bucătariile noastre nu mai lipsesc diferite produse incorporabile si cuptoare incorporabile. Gustul tehnologizat a prăjiturilor nu este diferit faţă de gustul tradiţional, doar modul de preparare este mai uşor iar timpul de aşteptare este mai mic.
Mama face această prăjitură de ani de zile iar gustul este neschimbat. La fiecare muşcătură simt esenţa acelor zile în care-mi petream timpul învârtindu-mă pe lângă bucătărie până mama mă anunţa că prăjitura este gata. Acum sunetul provocat de cuptor, mă anunţă că urmează o masă pe cinste în doar câteva momente.

Un astfel de cuptor face viaţa mai bună iar coacerea prăjiturilor ar deveni o joacă. Cu ajutorul acestuia ne putem bucura mai des de gustul copilăriei şi simţi acelaşi gust de odinioară în vremuri noi.

Găsim diferite oferte de astfel de produse pregătite sa ne îndulcească viaţa în fiecare zi. Pot spune că am devenim slujitorii lor, fiindcă doar ele sunt capabile să pregătească cele mai bune preparate pentru noi.

Retrăim gustul copilăriei în timpuri tehnologizate...

Articol scris pentru SuperBlog 2013


Share:

0 ♥♥♥ care bat:

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!