05.10.2017

Din lectia ritualului crestin in biserica – ce sunt acoperamintele


    Chiar si cand nu esti cunoscator al termenilor specifici in ceea ce priveste biserica si ce implica aceasta, iti poti da totusi seama ca elementele de genul acoperamintelor sunt importante. Acestea au un rol simbolic desigur, uneori imbraca efectiv masa din altar sau obiecte si sunt de un design extraordinar de detaliat. Marea lor majoritate sunt brodate, atent lucrate, ba chiar integral manual facute. 


         Dvera
    Numita specific dvera, aceast tip de acoperamant din biserica se refera la perdeaua usilor de la altar. Desigur ca nu sunt lipsite de semnificatie; pot fi realizate din diverse tipuri de materiale, de la  matase, la stofa sau chiar si catifea. De asemenea, aceeasi varietate exista si din punct de vedere al culorilor, desi clasica optiune este cea de alb, ca semn de puritate. De cele mai multe ori sunt brodate si lucrate cu motive si simboluri.
Ca si rol, dvera este pur si simplu nevoia de a acoperi usa de altar, pentru ca privirile celor din biserica sa nu poata ponegri cumva ceea ce se intampla. Mai exact, dversa este trasa cand painea si vinul se transforma simbolic in trupul si sangele Domnului. Un moment solemn ce implica rugaciune, un ritual ce are nevoie de intimitate si tocmai de aceea un soi de perdea indeplineste acest rol. 

    Analog
    Un alt tip din seria de acoperaminte biserica se refera la analog. Acesta este in definitie un pupitru inalt, folosit de preot cand citeste Sfanta Evanghelie. Se stie ca aceasta este foarte mare si groasa, de altfel ceva mai greu de tinut pur si simplu. Asadar, din motive practice, acesta este parte din elementele necesare in biserica. La randul lui va fi acoperit asa cum se cuvine. Avand in vedere ca sta pozitionat in fata credinciosilor, se considera ca este necesar a avea nu o simpla fata de acoperire ci una care sa faca parte din tematica broderiilor ale celorlalte tipuri de acoperaminte de asemenea. 


    Acoperamantul Sfintei Mese
    Nu in cele din urma, din seria de acoperaminte din biserica se numara si cel necesar la Sfanta Masa. Trebuie precizat ca aceasta este de regula acoperita de o panza alba, ce aminteste de giulgiurile folosite la punerea in mormant a lui Iisus. Apoi se acopera cu endotion - ce este fie rosu, fie galben, amintind de stralucirea chipului lui Hristos. Mai apoi se acopera cu ilition - o stofa in care se inveleste Sfantul Antimis.

     Desigur ca fiecare dintre acoperamintele mentionate are un design diferit, dupa cum stabileste preotul ce slujeste in biserica respectiva. Seturi de acest gen se lucreaza cel mai adesea pe comanda, avand particularitati specifice impuse de preoti. Cu toate acestea se pastreaza desigur simbolistica crucii, broderiile cu sfinti si alte elemente ce tin de definitia acestui univers. Culorile sunt si ele diferite, fondul putand fi la fel de bine corelat chiar si cu sfintele sarbatori – negrul este doliul specific postului Sfintelor Pasti, spre exemplu.
      Avand in vedere munca titanica si migaloasa in crearea unor astfel de acoperaminte, precum si importanta lor, totul se realizeaza de maini dibace si de firme specializate pe crearea unor elemente necesare in mediul bisericesc.

Share:

0 ♥♥♥ care bat:

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!