03.02.2019

Cum e sa traiesti fara curent electric in anul 2019?

Sunt de parere ca majoritatea persoanelor care citesc articolele de pe acest blog sunt nascute in jurul anului 1990 si cunoastem semnificatia penelor de curent electric si ce inseamna sa te descurci fara curent electric.

Tocmai acest aspect ma face sa ma intorc in timp, pe vremea cand copilaream in casa bunicilor, undeva la tara, in judetul Teleorman. Acestia locuiau intr-o comuna destul de saraca in acei ani, lucru care nu s-a schimbat o data cu trecerea timpului.

Imi amintesc ca eu eram telecomanda si asta datorita faptului ca acel televizor alb negru pe care era asezat un peste din sticla nu avea telecomanda iar eu eram cel responsabil de schimbarea canalelor. Nu va ganditi ca aveam foarte mult de munca deoarece datorita unei antene improvizate cu tevi de aluminiu, puteam ''capta'' doar opt canale, dintre care doua canale erau bulgaresti.

Toate aceste lucruri se intamplau imediat dupa revolutie. Cea mai grea problema era existenta curentului electric. Putine erau acele zile din luna cand ne puteam bucura de prezenta curentului electric in locuinte fara intrerupere, desi consumatorii erau putini: un frigider, bec si un televizor.

Nu stiu care era cauza penelor de curent, dar imi amintesc ca bunicii mei detineau o lampa pe gaz pe care o utilizam in serile in care interveneau penele de curent pentru a ilumina locuinta. De obicei, acele seri se incheiau cu jocuri de carti cu intreaga familie.

Desi erau vremuri grele atat pentru copii cat si pentru adulti, de aducem aminte cu drag de acele momente care ne aduceau impreuna si ne bucuram unii de altii.

In prezent, vremurile sunt altele, lucrurile s-au schimbat in bine si nu mai concepem sa ducem lipsa de curent electric in locuinta nici macar cateva minute. Tehnologia a avansat foarte mult si tot ce detinem in locuinta este electric, deci am devenit dependenti de prezenta curentului electric in vietile noastre.

Cu toate astea, mediul rural a ramas in urma la foarte multe capitole. Comuna in care am locuit nu se poate bucura de multe conditii iar parintii si bunicii mei, care au ales sa ramana acolo, inca se confrunta cu problemele la sistemul de electricitate.

Datorita instalatiilor electrice foarte vechi care nu au mai fost schimbate de peste 40 ani, penele de current electric sunt la ordinea zilei iar daca compania de electricitate nu face altceva decat sa ''peticeasca'' in orice interventie tehnica avuta, m-am decis ca este momentul sa iau masuri pe cont propriu.

Datorita unui sistem stocare energie am reusit sa garantez energie electrica pentru consumatorii de baza din locuinta pentru urmatoarele 24 ore. De obicei, in acest interval de timp, orice defectiune de natura tehnica este remediata iar locuinta se poate intoarce pe consumul din retea oricand, sistemul de stocare comutand pe modul de incarcare.

Aceasta solutie este ideala pentru momentele in care avariile tehnice isi fac aparitia. Nu poti avea multi consumatori legati de acest sistem de stocare a energiei, dar frigider, tv, becuri si cateva incarcatoare de telefoane poate face fata fara nici un fel de problema.

Se pot lega si consumatori de putere mai mare, dar timpul de descarcare va fi redus la maxim si risti sa ramai de tot in intuneric pana se remediaza problema tehnica la reteaua de energie electrica.

Pe de-o parte este trist ca in anul 2019, intr-un stat membru UE, inca avem sate si comune care se confrunta cu probleme a retelei electrice, dar este normal sa cautam solutii permanente si sa nu stam cu mainile in san pana cand marile companii se decid sa faca ceva cu privire la remedierea situatiei.

Tu ai gasit o alta solutie la aceasta problema? Daca da, te rog sa ne scrii in rubrica de comentarii.

 
Share:

0 ♥♥♥ care bat:

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!