23.03.2014

Microsoft ne spune: "Fara windows xp"



Articole din categoria IT nu am mai scris, dar ma simt nevoit sa o fac acum.
Asistenta pentru batranul sistem de operare "Windows XP" se incheie pe 8 aprilie. Aceasta data anunta decesul oficial al sistemului de operare care s-a bucurat de un succes rasunator de-alungul anilor. Sunt 12 ani de cand a fost lansat dar se pare ca cei de la Microsoft nu vor sa continue suportul pentru acest sistem de operare. Teoretic, un sistem de operare poate sta pe piata timp de 10 ani cu suport de la Microsoft... max. 10 ani! (primii 5 ani de suport oficial + o eventuala prelungire de inca 5 ani pentru suport extins - in cazul sistemelor de operare care se bucura de succes), deci a venit randul si windows-ului xp sa se retraga. Dupa cum am spus mai sus, acesta a depasit deja termenul de 10, avand in prezent 12 ani de la lansare si in urma cu ceva timp se specula o eventuala prelungire cu inca un an, pana in aprilie 2015 dar se pare ca cei de la Microsoft se grabesc sa scape de el. (win xp).

Retragerea acestui sistem de operare de pe piata este o operatiune grea fiindca foarte multi utilizatori inca folosesc win xp fara probleme. Citeam pe diferite site-uri ca sunt cateva companii de soft-uri (programe) care s-au unit si se unesc cu altele, creeand parteneriate, pentru a mentine windows xp in viata. Ce vor sa faca ei? Sa ofere suport pentru sistemul de operare la care Microsoft renunta.
Din punctul meu de vedere, Microsoft nu a facut o miscare prea buna. Consider ca totul trebuie sa aiba un sfarsit, dar acest lucru sa se intample treptat, nu in cateva luni. Mai sunt oameni care nu detin pc-uri performante pentru a trece pe windows vista, 7 sau 8. In fond, o data ce ti-am platit licenta la windows xp, lasa-ma sa-l folosesc. Licenta nu are termen contractual (2 ani, 3 ani, 5 ani) ci o data platita, sunt liber sa folosesc sistemul de operare pana ma decid eu sa trec pe altul, nu ma obliga TU (Microsoft) sa renunt la el.
Eu am utilizat urmatoarele sisteme de operare: Linux, Vista, 7 si 8. Fiecare promite multe dar consuma multe resurse, efecte grafice prea complexe care nu ma intereseaza si resurse mancate din pc la greu. Pentru ce?
Eu sunt omul care doreste sa obtina performanta iar xp-ul inca isi face treaba bine. Consuma foarte putine resurse iar pc-ul functioneaza la o viteza optima. De ce sa renunt? Nu! Voi mai merge pe xp cel putin 2-3 ani pana cand producatorii de softuri renunta sa mai produca programe compatibile cu xp. Daca este adevarat ca alte companii vor oferi suport pentru acest sistem, iau ca varianta, folosirea in continuare a acestui OS.
Eu cred ca vor exista oameni care duce o lupta in a sustine sistemul de operare in viata. Citeam pe cateva pagini de facebook (pagini cu stiri it) in care oamenii au inceput sa-si instaleze ACUM windows xp pe pc-uri, poate ca semn de protest? cine stie...?!? Ideea e ca marea majoritate nu sunt de acord si sunt de partea lor. Lasa omul sa aleaga ce sistem de operare sa foloseasca, nu impune tu. Cred ca Microsoft fac asta pentru faptul ca sistemele de operare mai noi, cum ar fi Windows 8, nu a fost primit cu bratele deschise de catre utilizatori iar "foamea de bani" se simte in conturi.

Ce sistem de operare folosesti si de ce?
Share:

0 ♥♥♥ care bat:

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!