15.04.2019

Jocuri pentru dezvoltarea abilitatilor

Intotdeauna am fost de parere ca ''informatia este cheia'' si cred ca de aici pleaca acest conflict intre generatii. Oamenii de acum sunt diferiti de oamenii care au trait intre anii 1940 si pana in apropierea anilor 2000. Acestia erau privati de accesul la informatie, erau destul de primitivi, dar nu ii judecam pentru asta pentru ca nu este vina lor.

In aceeasi situatie ne putem raporta la noi - in perioada copilariei vs copiii din prezent. Noi nu stiam foarte multe lucruri, accesul la informatie era destul de restrans si tot ce invatam erau lucruri oferite de invatatoare la scoala si de la parintii nostri, care dupa cum am spus mai sus, erau destul de privati de informatie. Noi nu credeam in legile fizicii, noi le testam. Daca vedeam un leagan, noi ne dadeam de trei ori peste cap cu el iar daca aveam toate organele intregi, mai ceream doua ture. Noi mancam acele bobite rosii care cresteau pe marginea drumului si de care se stie ca sunt otravitoare, cel putin asa se presupune, si nu am patit nimic.

Copii din ziua de azi nu mai sunt asa. Nu o sa ii mai vada cineva mancand acele bobite rosii, mancand acel clei galben crescut pe copaci fiindca copilaria lor inseamna mai mult decat am avut parte noi: informatie!

Ei preiau informatii din mai multe surse si de la varste fragede reusesc sa separe raul de bine si stiu ce este bine sa faca pentru a fi in siguranta.
De unde isi dobandesc aceste deprinderi?

Cresele si gradinitile sunt dotate cu jocuri pentru dezvoltarea abilitatilor, adica acele jocuri de care noi nu am avut parte cand eram mici. Noi jucam ''lapte gros'' si ne facea coloana cheia sol cand sarea Cristi, care avea 100kg in viu la varsta aceea, pe noi, sau ''de-a v-ati ascunselea'', joc care nu se mai practica in prezent fiindca noua generatie ar fi in stare sa isi dea share location si tot jocul s-ar termina in mai putin de trei minute.

Aceste jocuri sunt destinate invatatii elementelor esentiale din jurul nostru. Copii sunt acele fiinte dragi noua care reusesc sa invete cel mai bine jucandu-se sau punand in practica. Pana si noi, adultii, sunt de parere ca am invata mai usor daca scoala, liceul si facultatea nu s-ar baza pe ''toceala'', dar pana la noi modificari ale sistemului de invatament din prezent care are un principiu de functionare defectuos, ne adaptam conditiilor mai grele de invatare.

Aceste jucarii trebuie sa existe in orice gradinita de stat sau particulara cat si in locuintele copiilor. Acestea dezvolta capacitatea copilului de analiza, ajuta la dobandirea de noi informatii, dezvolta capacitatea acestuia de realiza conexiuni intre imaginatia sa bogata si lumea din jurul sau. copilul invata sa imparta jucariile, invata sa se joace cu alti copii din jurul sau (un fel de multiplayer in viata reala) si dezolta capacitatea acestuia de concluzionare a fluxului de informatie.

Cred ca parintii si bunicii nostri erau un alt fel de generatie daca aveau acces la informatie.
Share:

0 ♥♥♥ care bat:

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!