14.04.2014

Ce ne dorim de la prima casa?

Prima casa ar trebui sa fie o casa de vis, asa cum ne dorim noi, sa arate exact ca-n visele noastre s.a.m.d. Multi tineri care formeaza familii la inceput de drum isi doresc cuibusorul lor de nebunii pentru a deveni independenti si a avea propria casa insa bani pentru o casa sau un apartament nu prea sunt, fiind extrem de scumpe iar salariile destul de mici.
O parte din ei se conformeaza cu ideea ca o casa sau un apartament si-l pot achizitiona in timp, muncind si strangand bani, altii renunta la ideea de a reusi sa-si cumpere o casa iar altii opteaza pentru case in rate prin programul "prima casa".
Desi, personal, nu prea sunt de acord cu creditele si bancile din Romania, pare o alternativa rezonabila pentru achizitionarea unei case. Platirea in rate a acesteia prin stabilirea de comun acord a unei sume lunare si-o dobanda fixa poate reprezenta o metoda eficienta. Sa nu uitam in a lua in calcul si anumite riscuri pe care ni le asumam. Pana la ultima rata, casa sau apartamentul nu-ti apartine! Daca mai ai o singura rata de platit si nu ai reusit sa o platesti, banca isi revendica casa... Poate faci dovada ca poti plati acea rata, dar siguranta locului de munca a disparut in zilele noastre iar locuri de munca pentru o eventuala angajare nu prea sunt.
Sunt multi oameni care au avut de pierdut de pe aceasta urma. Si-au facut contracte, si-au luat case si dupa doi ani sau trei, au ramas fara serviciuri si cu creditele neachitate. Aceasta metoda de achizitionare a unei case pe termen lung (ex. 10 ani) prezinta foarte multe riscuri dar omu' cum nu dispune de toti banii gramada, asta reprezinta unica solutie iar daca nu o alege: bye bye casa!
Sunt total dezamagit de sistemul din Romania care se lauda ca ei fac totul pentru FAMILIE! Chiar si cand ne casatorim suntem aburiti cu mesajul: "Statul protejeaza familia...", da de unde? Cate destramari de familii care se fac cu violenta vedem la tv? Unde e STATUL? Dorm in "adibasi" pe scaune confortabile...
Statul ar trebui sa ajute macar cu un mic ajutor financiar pe tinerii casatoriti. Ok, statul nu are bani sa cumpere case la toti, dar zic ca macar sa se procedeze asa: Cumpar eu casa, fac credit, dar sa dea si statul acolo o contributie de 2.000 lei sau 5.000 lei, macar 1% din valoarea casei. Cum in alte state din lume, tinerele familii sunt sprijinite financiar si-n Romania se putea dar pardon...Romania e inca in criza.
Trecand peste problemele si gaurile din sistem, oamenii inca se confrunta cu dilema primei case iar bancile sunt foarte atente acum cui ii acorda creditul necesar si cui nu, marea majoritate din tineri alegand sa stea cu chirie si sa plateasca o suma de bani unui om pentru ca-i pune apartamentul la dispozitie, cand acei bani ii putea da statului sau bancii iar in 10 ani, casa devine a lui. Nu este mai rentabil asa?
Share:

0 ♥♥♥ care bat:

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!