25.04.2014

Cum NU trebuie sa petrecem Pastele?

Stiu ca Pastele a trecut, tocmai de aceea scriu acest articol acum. Nu doream sa va stric petrecerea, dragi romani si nici sa fiu rau in saptamana in care trebuia (accent pe "trebuia") sa fim buni la suflet si iertatori.

Primul lucru de care ma iau sunt oamenii. De ce trebuie sa fim buni la suflet si iertatori doar intr-o singura saptamana din an? De ce doar atunci ne strangem cu totii la masa, ne vedem rudele si prietenii si de ce doar atunci scriem mesaje si ii bagam in seama pe cei pe care ii avem in agenda, cand tot restul anului am uitat de existenta lor?



Ce inseamna Pastele la oameni? Va raspund tot eu: multa mancare, multa...multa...multa... incat in prima zi de Paste, abia arata ceasul ora 10:30 si deja se raportau numeroase cazuri de consum in exces de mancare iar oamenii ajungeau la spital. Deci, de Paste...mancam pana "pleznim", aici este spiritul sarbatorii.

Un alt lucru cu care nu sunt de acord: Sarbatorirea Pastelui in cluburi. Nimeni nu l-a sarbatorit pe Iisus in cluburi. Este singura zi in care nu sunt de acord ca oamenii sa se duca in club. Mi se pare deplasat... Poti sa te duci in club tot anul, dar hai sa-l respectam macar o zi pe an pe Iisus, nu sa bem ca porcii,nu sa mancam sa "pleznim" si nu sa ne aratam partile sexoase in cluburi.

In unele momente ma intreb daca chiar ne batem joc de aceasta sarbatoare voluntar sau involuntar. Deci?
Share:

4 comentarii:

  1. "De ce trebuie sa fim buni la suflet si iertatori doar intr-o singura saptamana din an? De ce doar atunci ne strangem cu totii la masa, ne vedem rudele si prietenii si de ce doar atunci scriem mesaje si ii bagam in seama pe cei pe care ii avem in agenda, cand tot restul anului am uitat de existenta lor?"

    Sa inteleg ca doar ptr. ca s-au adunat oamenii laolalta si ptr. ca se zice ca e sarbatoare...devin oamenii in acel moment mai buni? Nu abera in halul asta, caci toata lumea stie, ca poti fi adunat laolalta, insa pizma care o ai impotriva altuia, neintelegerea care te face sa stai mai distant de unul sau altul, neacceptarea a ceea ce crede sau face unul sau altul, nu dispar doar ptr. motivul ca e sarbatoarea de pasti craciun sau mai stiu eu ce alte nebunii de traditii. Toata lumea stie ca ceea ce se petrece e doar afisarea unor masti a iubirii, bunei intelegeri pe perioada asta, insa sentimentele, trairile, senzatiile negative, sunt tot acolo unde erau si inainte...doar ca sunt bine mascate.

    Gasesc corect ca oamenii sa-si bata joc de asemenea sarbatori, caci a sosit timpul ca aceasta mascarada a ipocriziei sa fie data in vileag. De fapt, e demult descoperita, de aceea nu se mai ia nimic in serios. A cazut deja demult masca traditionalismului, a ipocriziei si a teatrului nonsens. A cazut demult babilonul, doar ici colo se mai zbat cativa ca tine sa mai repare imaginea mastii sparte. Doar ca ce-i spart, spart ramane, si chiar de ai incerca sa mai lipesti, imaginea nu va mai fi niciodata intacta. Iar ptr. cei care mai cred in re-inventare, ca cei de pe adventomania....poti uita.;) chiar si reinventarea va ajunge sa cada candva...asa ca tot nonsens este. Lupta e pierduta! Cre(s)tinismul si-a dat pe fata cretinitatea, iar traditionalismul mai functioneaza DOAR ptr. ca mai sunt privilegii ca acea de a fi o zi sau mai multe liber, in care nu trebuie sa te sclavesti cuiva si poti face ce doresti. Asa ca, se va manca, se va imbata, se va hlizi fiecare ...caci mai mult de atat n-are ce-ti oferi o asemenea traditie neinsufletita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu aberez. Se pare ca nu m-ai inteles. A doua oara nu ma repet, mai citeste o data textul :)

      Ștergere
  2. Pentru multi Pastele nu mai inseamna decat mancare,bautura si intalnire cu rudele.Defapt,nici nu se mai tine cont de adevarata semnificatie a acestei sarbatori.Din cauza societatii totul se degradeaza,probabil vom ajunge intr-o perioada in care nici nu se vor mai gasi in biserici decat batrani,restul populatiei fiind la iarba verde.

    RăspundețiȘtergere

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!