03.01.2014

Cum sa fii copil?

Sa fii bebelus inseamna sa fii in centrul atentiei. Toti adultii roiesc in jurul tau, se joaca cu tine si-ti ofera atentia cuvenita. Toti sunt ''ododo, hihihi' hahaha, bu-bu-buu'' si se pierd in zaharul si curcubeul emanat de tine. Esti plin de culoare, veselie, inocenta si dragalasenie. Un kilometru de dulceata intr-un corp atat de mic care stie doar sa gangureasca si sa se joace. Da, joaca... copilul invata jucandu-se iar jocurile de tip educativ sunt cele mai recomandate fiindca ei au o capacitate foarte mare de stocare a informatiilor din jur si asimileaza foarte rapid niste procese. Ei pot invata din joaca ceea ce noi, adultii, ne chinuim sa le explicam pe intelesul lor. Tu totii stim ca atunci cand copii incearca sa faca o boacana, de ex. sa puna mana pe ceva cald ii zicem ca "e ăărş'', ca face buba si-asa mai departe. Ei fac acel lucru involuntar, in dorinta lor de cunoastere tocmai de aceea, o alta lume creata cu ajutorul jucariilor ii poate determina pe-acestia sa asimileze anumite procese fara ca parintii sa se mai chinuie in explicarea lor. In fond, cat s-ar chinui parintii sa explice, copilul trage sa invete experimentand, asa ca o data si-o data tot vor pune manuta si vor face ,,ăărş''.
Lasand aceste lucruri de-oparte, copii ii copiaza foarte mult pe parinti. Ei reprezinta primele modele din viata unui copil si acesta tinde sa copieze comportamentul/atitudinea/cuvintele pe care acestia le folosesc pentru a comunica, de aceea trebuie sa fim foarte atenti cum comunicam si cum ne comportam in preajma unui copil.
O parte din oameni nu cred aceste lucruri, tocmai de aceea ii intreb: Atunci, de ce copilul cand se duce la scoala spune ce aude acasa sau se comporta ca acasa? Daca acasa este cearta si violenta in familie, atunci principalul lucru pe care-l expune copilul in relationarea cu ceilalti il reprezinta pumnul si piciorul, pe scurt...violenta.
De asemenea, mediul in care copilul traieste trebuie sa fie unul primitor pentru ca acesta reprezinta un factor foarte important in cresterea si evolutia copilului. Nu trebuie sa lipseasca lucrurile necesare din camera unui copil. De la patuturi confortabile la tarc de joaca, de la bariera de pat pana la jucarii. Copilul are nevoie de siguranta si confort. Toate acestea le gasiti pe www.avenitbarza.ro.
Fii interactiv, vino mereu cu ceva noi si fa-ti timp pentru el. Dedica-ti zilnic doua ore pentru a te juca cu copilul, nu-l lasa singur la o varsta asa de frageda, atunci cand el are mai mare nevoie de tine. Nu cauta scuze cu serviciul, timpul este nelimitat, depinde de noi cum ni-l organizam. Toata viata asta pe care o traim acum, serviciu si bani, fara timp pentru noi, fara timp pentru cei din jur ne afecteaza, atat pe noi cat si copilul. Copilul are nevoie de parinti pana creste, pana paraseste perioada de adolescent si intra in viata de adult. Dupa ce copilul a crescut, acesta mai are nevoie de voi intr-o etapa foarte importanta din viata lor: in perioada adolescentei cand acesta intra intr-un dezechilibru emotional. Insa, indiferent de varsta acestora, ei vor fi mereu copii in ochii parintilor.
Share:

0 ♥♥♥ care bat:

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!