03.06.2014

Marea TEAPA-reala a tipografiilor si a publicatiilor

Multi au probleme cu tipografiile datorita faptului ca tipografiile isi urmaresc anumite scopuri chiar daca prin asta inseamna sa pacaleasca un om. Ce anume fac?

1. Te fura la bani. S-a intamplat sa mi se propuna sa platesc doar 25% din suma totala a tiparirii revistei (pentru inceput, pentru faptul ca nu detin toti banii acum) cu conditia ca dupa ce se vinde, sa platesc suma integrala pentru tiparire. Pai daca eu iti platesc dupa toti banii, de ce sa-ti mai platesc acum 25% din acea suma?
Daca tiparirea revistei m-ar costa 100 de milioane per total, eu trebuie sa-i platesc de-nceput oamenilor 25 de milioane iar dupa, sa platesc suma de 100 de milioane. In total = 125 de milioane. 25 de milioane ii baga ei la buzunar fara pic de efort pe seama neinformarii oamenilor si pe seama pacalelii oferite. Si ar fi un caz fericit doar 25% cand se cer sume de pana la 50% din totalul de plata.



2. Drepturi de autor. Exista tipografii care trag pe partea asta. Cum? Sunt reviste care spun in termenii si conditiile lor ca: "Aceasta revista isi rezerva drepturi de autor asupra materialelor primite." Tu fiindca doresti sa apari intr-o revista, trimiti materiale lor, materiale pe care ei si le insusesc si pot scoate bani de pe urma acelui material iar tu n-ai ce sa mai faci fiindca ai semnat ca le-ai oferit materialu' respectiv si prin semnatura data se-ntelege ca esti de acord cu Termenii si Conditiile lor, printre care si faptul ca esti de acord ca materialul sa-ti fie folosit si-n alte scopuri si ca cedezi drepturile de autor lor.

3. Bani pentru aparitie. Multi cer cu nerusinare bani pentru a te adauga in paginile revistei lor. Dupa ce ca-ti dau material pentru revista, material care se vinde si iei bani de pe urma mea, mai doresti sa te si platesc pentru asta. Hai zat... Atentie: Singurul lucru care se plateste din propriul buzunar este publicitatea contra-cost. Cei care iau bani pentru aparitii in ziare/reviste sunt niste hoti.

4. Bani pe drepturile de autor. Cei care isi insusesc drepturi de autor pe materialele primite de la colaboratori trebuie sa-i plateasca pe acestia cu o suma de bani (teoretic). Practic insa, daca cedezi drepturile de autor asupra unui material si iti ceri partea ta, iti ceri banii tai, munca ta... esti injurat si scuipat. Esti nesimtit pentru ca ceri! Hotie pe fata!

Prima parte! Voi continua cu un alt articol in care o sa va vorbesc despre alte lucruri legate de tipografii. Aveti grija cu cine colaborati - atat ca tipografii cat si ca publicatii.
Share:

0 ♥♥♥ care bat:

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!