07.05.2014

Cum oferim un feedback corect?




In prima faza, eram in situatia in care nu stiam sa ofer un feedback corect. Apoi, cu timpul, am invatat sa ofer un feedback corect, chiar daca uneori, din neatentie, mai omit cate ceva, iar apoi m-am pus in situatia celui care primeste un feedback. Cat de important este un feedback? Foarte important! Pe baza feedback-urilor primite, o persoana sau o companie poate lua anumite decizii care pot imbunatatii situatia si/sau serviciile dar un feedback oferit gresit poate duce la esec.





Cum oferim un feedback corect?


Cel care ofera feedback-ul trebuie sa fie subiectiv in exprimare, sa tinteasca doar punctul in care doreste sa loveasca (metaforic vorbind). Atragem atentia intr-un mod politicos vis-a-vis doar de ceea ce face sau asupra situatiei.


Intotdeauna un feedback trebuie sa contina minim un argument sau mai multe. Nu este recomandat sa spuneti: "Imi place ceea ce-ai scris!". Recomandat este: "Imi place ce ai realizat deoarece ai evidentiat perfect in primul paragraf situatia in cauza...".


Feedback-ul constructiv se evidentiaza prin descrierea situatiei. Exemplu: "Observa cum Ion a reusit prin programul DLSV sa construiasca macheta...". Feedback-ul constructiv nu inseamna critica! O sa va vorbesc despre critica la finalul articolului.


Inainte de a oferi un feedback, recomandat este sa cerem voie acelei persoane mai intai. Nu este frumos sa oferim un feedback fara acordul persoanei in cauza. Exemplu: "Iti pot oferi un feedback la proiectul tau la stiintele naturii?".


Daca feedback-ul nostru include si intentia noastra buna, acesta va fi primit cu inima deschisa de catre persoana in cauza, stiind ca in spatele feedback-ului oferit nu exista intentii rele.


Un feedback eficient este intotdeauna cel oferit la timp. Este recomandat sa oferiti un feedback intr-un timp cat mai scurt posibil. Nu este recomandat ca dupa de Gigel a predat proiectul, sa vii si sa spui: "Nu trebuia sa-l predai inca pentru ca ai gresit la paragraful 5", iar tu vii si spui asta dupa cinci zile... Nu e frumos, in primul rand.


Feedback-ul prescriptiv are la baza recomandarea sau parerea! Inainte de a acorda un astfel de feedback este recomandat sa cerem voie persoanei in cauza pentru a-l oferi. Exemplu: "Sunt de parere ca nu-ti sta bine in bluza aceasta". Acest tip de feedback este acceptat cu si fara argument. De ce? La baza recomandarii sta propriile gusturi. De aceea cand spunei Anei ca-i nu sta bine cu bluza albastra pe ea, nu este recomandat sa argumentam cu ceea ce ne place noua si ce nu, fiindca gusturile nu se discuta. Dar ca orice feedback, recomandat ar fi sa argumentam: "Sunt de parere ca nu-ti sta bine cu aceasta bluza albastra fiindca nu se asorteaza cu pantalonii si/sau pantofii". Conteaza foarte mult contextul in care ne aflam.


Feedback-ul trebuie sa fie cat mai scurt si la obiect.


Cand oferiti un feedback nu este recomandat sa faceti comparatii! In urma comparatiei poate apare competitia in unele cazuri sau invidia, de aceea nu este recomandat. Iar eu merg pe premisa: "Doua lucruri in lume nu sunt la fel, deci nu se pot compara", totul e unic!


Feedback-ul nu inseamna sfat! Multi gresesc crezand ca este unul si acelasi lucru. Sfatul este acesta: "In locul tau as alege bluza albastra fiindca iti pune ochii mai bine in evidenta". 


In ceea ce priveste critica, D.E.X.-ul ne ofera cea mai buna definitie: 




Critica: A dezvălui lipsurile, greșelile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stări de lucruri (arătând cauzele și indicând mijloacele de îndreptare). ♦ A arăta cu răutate (sau cu exagerare) părțile slabe ale unui lucru sau ale unei persoane; a comenta în chip răutăcios, născocind lipsuri și greșeli; a bârfi.





(Sursa definitie termen "critica": dexonline.ro)





Doar la cererea voastra fac un articol "Cum primim un feedback corect?". Doriti sa fac?













Share:

0 ♥♥♥ care bat:

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!