23.07.2014

De ce iubesc copii jucariile?

Sursa poza: http://worldoftoys.ro
Cand eram mic, ma jucam cu masinutele toata ziua. Le aliniam una in spatele alteia si aveam o benzinarie si le alimentam acolo. Dupa valul cu masinutele, care a durat cam un an de zile, ma pasionau pistoalele si pustile de jucarie, acest lucru a avut un efect mai tarziu fiindca de la varsta de 12-13 ani m-am apucat de Counter-Strike. Si acum jos CS.

Dar cu toate astea: De ce iubesc copii jucariile? Voi incerca sa ofer un raspuns in acest articol.

Jucariile sunt obiecte fara viata din plus, plastic sau alt material menit sa-l distreze pe copil. Aparent, copii se ataseaza de aceste obiecte neinsufletite datorita atractiei si dorintei de joaca. O jucarie este partenerul de distractie ideal pentru un copil. Primul contact pe care il ia copilul cu joaca este prin intermediul jucariilor iar mai tarziu o sa apara si adevaratii parteneri de joaca (alti copii).
De obicei, fetele adora papusile barbie iar baietii masinutele si pistoalele. Iata ca exista o diferenta in alegerea jucariilor intre baieti si fete. Insa exista pe piata anumite papusi Monster High care sunt adorate de toata lumea. Unii dintre copii le spun "papusi zombie" si asta datorita aspectului lor mai...horror dar destul de amuzante.
Ca viitor psiholog adresez acest mesaj parintilor care impun doar anumite jucarii copiilor: Copilul este atras de jucarii, indiferent de culoare, model, felul jucariei sau producator. O jucarie i se pare atractiva din motive proprii pe care noi nu le stim, desi conform unui studiu realizat in Romania de cativa studenti pe un esantion de 600 de persoane arata ca copii doresc articole vestimentarii si jucarii cu eroii lor preferati din desenele animate, deci mai exact: ceea ce vad la televizor iar parintii nu trebuie sa aleaga ei jucariile, acest lucru ii desconsidera pe copii din privinta lor. Jucariile sunt lucruri in raport cu varsta lor si cred ca au puterea de decizie de a-si alege obiectele cu care sa se joaca. Acest lucru formeaza la ei independenta in alegeri chiar de la o varsta frageda. Fac exceptie cazurile in care considerati ca o anumita jucarie este sau ar putea fi periculoasa si reprezinta un risc pentru copilul dvs.
Cea mai cautata jucarie pentru fete, pana in prezent, este papusa Barbie.
Cea mai cautata jucarie pentru baieti, pana in prezent, sunt jocurile Lego.
Uitandu-ne putin in istorie, jucariile au fost prezente inca din primii ani de existenta al oamenilor. Primele jucarii erau de forma unor papusi realizate din vreascuri legate cu material textil, urmate apoi, cu cateva secole dupa, de papusi realizate numai din material textil. Primele jucarii mai "dure" au fost realizate din piatra sculptata. Singurul dezavantaj: erau cam grele pentru un...copil dar erau prezente in adaposturile fiecarei familii.
Jucariile trezesc amintiri parintilor actuali fiindca si ei au fost cadva copii. Mai se vad adulti care inca se joaca cu jucariile si asta pentru faptul ca intra in magia copilariei si se deconecteaza pentru cateva momente de cele din jur. Indiferent de varsta noastra, copilul din noi doreste intotdeauna sa se joace.
Mai multe detalii despre aparitia jucariilor gasiti pe urmatorul link: http://ro.wikipedia.org/wiki/Juc%C4%83rie
Share:

0 ♥♥♥ care bat:

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi parerea ta folosind un limbaj adecvat!
Fara insulte!
Fara injurii!